Visita Cultural i lúdica de Fràter de la Zona

IMG_0549Dia  14 de juny de 2014

Un grup de persones de Fràter arribàrem a Sant Corneli, després  de un bonic viatge des de diferents punts de Catalunya.

En Josep Maria Llucià ens rebé i ens donà instruccions per la visita a les Mina de Sant Romà i al Museu de Cercs.

Primer se’ns passà una projecció informativa de  la vida dins de la mina.

  •  Després, poc a poc, ens instal·larem en un tren miner autèntic,   adequat especialment per possibilitar l’accés a persones que van en cadira de rodes. El recorregut, que consta de 450 metres dins de la galeria, ens va fer reviure com era el treball a la mina. El retorn  a la sortida de la galeria es fa a peu, o més ben dit cadascú com pot,  el terra és completament llis; vàrem veure diferents escenografies;  que informen de les diferents formes d’extracció del carbó durant els 150 anys d’activitat dins la mina, des de l’època del treball manual fins a la mecanització completa.
  • Visitàrem al Museu l’exposició permanent, està dividida en dos espais: el del carbó –característiques del lignit, formes d’extracció i d’explotació, transports, aplicacions i usos- i el de la vida quotidiana, centrat en temes socials, que ens permeten aproximar-nos a la vida de la colònia minera. Després es visita un habitatge de l’època.
  • Finalment ens passaren  la projecció d’un audiovisual sobre la conca minera de l’Alt Berguedà,  la història de 150 anys d’explotació, així com  l’evolució política de l’època.

Una experiència interessant,  un apropament a la dura vida dels miners, a les diferencies socials,  no tan lluny d’algunes que es viuen avui.

Després compartirem un abundós dinar,  els nostres estomacs quedaren  saturats de treballar.  Una sessió de ball va servir per moure l’esquelet i pair el dinar.

L’Octavi va ser  agraciat amb un lot de productes de la terra, després d’un sorteig, les boles  del premi les  varen treure les mans innocents dels nens David i Queralt. Tot quedà a casa. Sense trampa! .

Uns núvols negres ens convidaren i aconsellaren marxar aviat, una hora dels adéus ràpida per por de pluja,  donaren per acabada la sortida cultural, que cada any l’Equip de Zona, amb la col·laboració de la Fràter Festiva,  prepara amb tot l’afecte, moltes gràcies.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ELfAFgVtCn8&w=640&h=480&rel=0]

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.