Un nou informe de Càritas Europa afirma que «l’austeritat no està funcionant» en la lluita contra la crisi

_MG_0164El nou informe de Càritas Europa sobre l’impacte de la crisi revela nivells de pobresa i privacions preocupants en els set països de la Unió Europea més durament colpejats per la crisi econòmica, com són Xipre, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal, Romania i l’Estat espanyol.

Redacció, 20 febrer 15

La Unió Europea i els seus Estats membres segueixen abordant la crisi centrant-se, principalment, en les polítiques econòmiques i, sobretot, en les despeses de les polítiques socials. Com a resultat d’això, la posada en marxa d’aquestes polítiques està tenint un impacte fort en la població europea, en particular en aquests set països més afectats. Segons el parer de Càritas Europa, la incapacitat de la Unió Europea i dels seus Estats membres a l’hora de donar suport concret i amb l’abast necessari a les persones amb dificultats, de protegir els serveis públics essencials i de crear ocupació contribuiria a la prolongació de la crisi.

L’informe, titulat «Pobresa i desigualtats a l’alça: L’única solució que es necessita són sistemes socials» (només disponible en anglès), és la tercera edició anual d’una sèrie d’anàlisis realitzades per Càritas Europa sobre les repercussions que les polítiques d’austeritat estan tenint en els ciutadans de la UE, en què també es constata el creixent nombre de persones que lluiten contra la pobresa i l’exclusió social.

L’Informe descriu una Europa injusta, en què el risc social va en augment, els sistemes socials estan sent reduïts, i les persones i les famílies estan sota pressió. Mostra una Europa on la cohesió social s’està esvaint i on la confiança de les persones en les institucions polítiques s’està debilitant cada vegada més.

Les autoritats tenen altres opcions i poden decidir quina política utilitzar i quin és més convenient, basant les seves decisions en l’equitat i la justícia.

L’Informe conclou amb una sèrie de recomanacions clares tant per als que són els principals responsables de la presa de decisions com per a les parts interessades, juntament amb les institucions comunitàries, les autoritats nacionals i regionals, i les organitzacions de la societat civil.

Entre aquestes recomanacions s’inclouen:

– Garantir uns ingressos mínims per a tots: cada Govern ha de dotar-se d’un mecanisme per garantir que totes les persones rebin ingressos suficients per viure amb dignitat.

– Evasió fiscal: cal abordar l’evasió fiscal i introduir sistemes justos de fiscalitat perquè tots els sectors de la societat, inclòs el sector empresarial, contribueixin amb una quota justa i perquè, els que ho puguin fer, paguin més.

Com assenyala l’espanyol Jorge Nuño Mayer, secretari general de Càritas Europa, «creiem que aquest informe contribueix a prendre una major consciència sobre l’impacte de la crisi en els grups vulnerables. Fa una crida a adoptar solucions polítiques alternatives i recorda que els polítics tenen diverses possibilitats quan decideixen quines mesures adoptar per pal·liar els pitjors efectes de la crisi. El món que documenta aquest informe no és just. I constata, a més, que l’haver de donar prioritat a les mesures d’austeritat no ha solucionat la crisi, sinó que ha causat problemes socials que tindran un impacte durador».

Ashampoo_2015.02.20_13h14m34s_002_