«Tres paraules clau per viure en pau i alegria en la família: si us plau, gràcies i ho sento»

dd5d94a04cÀngelus del Papa Francesc a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. 29 de desembre de 2013

Jesús va voler néixer «en una família humana, va voler tenir una mare i un pare», experimentant la condició dramàtica dels refugiats, «marcada per la por, la incertesa, la inquietud» per tal que «ningú se senti exclòs de la proximitat amorosa de Déu». En aquestes famílies, «milions», que viuen aquesta «trista realitat», ha pensat el Papa Francesc a l’Angelus:

«En terres llunyanes, fins i tot quan troben feina -i no sempre– els refugiats i immigrants no troben sempre una veritable acollida, respecte, ni l’estima dels valors que ells porten. Les seves expectatives legítimes xoquen amb situacions complexes i problemes que de vegades semblen insuperables».

Recordant el viatge de Josep, Maria i Jesús «en el camí dolorós cap a l’exili, buscant refugi a Egipte» a causa de les amenaces d’Herodes, una família «obligada a convertir-se en un refugiat», el Papa ha assenyalat que «gairebé cada dia la televisió i els diaris donen notícies de refugiats» que fugen de la fam, de la guerra, d’altres perills seriosos, a la recerca de seguretat -ha dit– d’una vida digna per a ells i les seves famílies».

«Pensem en el drama dels immigrants i refugiats que són víctimes de rebuig, de l’explotació, que són víctimes del tràfic de persones i del treball d’esclaus. Però pensem també en els altres ‘exiliats’, jo els anomenaria ‘exiliats ocults’, els ‘exiliats’ que poden existir dins de les pròpies famílies: la gent gran, per exemple, que de vegades són tractats com a persones que fan nosa. Moltes vegades penso que per saber com va una família n’hi ha prou en veure con són tractats els infants i els ancians».

Déu, ha assegurat el Sant Pare, «és on l’home està en perill, on l’home pateix, on s’escapa, on experimenta rebuig i abandonament, però -ha afegit- Déu és també allà on l’home somia, on espera tornar a la seva pàtria en llibertat, fa projectes i tria per la vida i la dignitat de si mateix i de la seva família». La invitació és llavors a fixar la mirada en la Sagrada Família i en la «senzillesa de la vida que condueix a Natzaret»:

«És un exemple que fa tant bé a les nostres famílies, les ajuda a convertir-se cada cop més en una comunitat d’amor i de reconciliació, on s’experimenta la tendresa, l’ajuda entre tots, el perdó mutu».

El Papa Francesc ha recordat -i ha convidat els fidels a repetir-les-«les tres paraules clau per viure en pau i alegria en la família: si us plau, gràcies, ho sento».

«Quan una família no és intrusiva, es demana «si us plau». Quan una família no és egoista, s’aprèn a dir «gràcies! gràcies!”. I quan en una família, hom s’adona que ha fet quelcom malament i sap demanar «perdó», en aquesta família hi ha pau i hi ha alegria”.

Ha animat després «les famílies a prendre consciència de la importància que tenen en l’Església i en la societat».

«L’anunci de l’Evangeli passa, de fet, en primer lloc en les famílies, i després als diferents àmbits de la vida quotidiana”.

A Maria i Sant Josep, el Papa els ha demana «que il•luminin, enforteixin, que guiïn totes les famílies del món, perquè puguin complir amb dignitat i serenitat de la missió que Déu els ha confiat». Per això, després de l’Angelus, el Papa s’ha referit al proper Sínode dels Bisbes, dedicat al «tema de la família». A la Sagrada Família, el Sant Pare ha confiat «aquest treball del Sínode», recitant una oració «per les famílies de tot el món» redactada per ell mateix. En Jesús, Maria i Josep, “contemplem l’esplendor del veritable amor»: a ells els ha demanat que facin «de les nostres famílies llocs de comunió i cercles de pregària, autèntiques escoles de l’Evangeli i petites esglésies domèstiques»:

» Sagrada Família de Natzaret,
que mai més en les famílies es visqui l’experiència
de la violència, del tancament i de la divisió:
que qualsevol que hagi estat ferit o ofès
conegui aviat el consol i la curació».

El desig del Sant Pare ha estat llavors que el proper Sínode dels Bisbes «pugui despertar en tots la consciència del caràcter sagrat i inviolable de la família, la seva bellesa en el pla de Déu». El Papa Francesc finalment ha saludat, entre d’altres, els fidels units mitjançant el vídeo amb la plaça de Sant Pere des de la Basílica de l’Anunciació a Natzaret, la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, la Basílica del Santuari de la Santa Casa de Loreto i tots aquells «reunits en diverses parts del món per a altres celebracions que tenen com a tema central la família, com la de Madrid».

Heus aquí el text de l’Oració a la Sagrada Família composta i recitada pel Papa al final de l’Àngelus d’ahir :

Oració a la Sagrada Família

Jesús, Maria i Josep,
en vosaltres contemplem
l’esplendor de l’amor veritable,
ens dirigim a vosaltres amb confiança.

Sagrada Família de Natzaret ,
feu de les nostres famílies
llocs de comunió i cercles de pregària,
autèntiques escoles de l’Evangeli
i petites esglésies domèstiques.

Sagrada Família de Natzaret,
que en cap família es visqui l’experiència
de la violència, del tancament i de la divisió:
que qualsevol que hagi estat ferit o ofès
conegui aviat el consol i la guarició.

Sagrada Família de Natzaret,
que el proper Sínode dels Bisbes
pugui despertar en tots la consciència
del caràcter sagrat i inviolable de la família ,
de la seva bellesa en el pla de Déu.

Jesús, Maria i Josep,
sentiu, escolteu la nostra pregària. Amén.

 

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.