TRES CRIDES DE JESÚS

PADRE NUESTRO...«I jo us dic: Demaneu, i Déu us donarà; cerqueu, i trobareu; truqueu, i Déu us obrirà». És fàcil que Jesús hagi pronunciat aquestes paraules quan es movia pels llogarets de Galilea demanant una mica de menjar, cercant acollida i trucant a la porta dels veïns. Ell sabia aprofitar les experiències més senzilles de la vida per despertar la confiança dels seus seguidors al Pare Bo de tots.

Curiosament, en cap moment se’ns diu què hem de demanar o cercar ni a quina porta hem de trucar. L’important per a Jesús és l’actitud. Davant el Pare hem de viure com a pobres que demanen el que necessiten per viure, com perduts que cerquen el camí que no coneixen bé, com desvalguts que truquen a la porta de Déu.

Les tres crides de Jesús ens conviden a despertar la confiança en el Pare, però ho fan amb matisos diferents. «Demanar» és l’actitud pròpia del pobre. A Déu hem de demanar-li el que no ens podem donar nosaltres mateixos: l’alè de la vida, el perdó, la pau interior, la salvació. «Cercar» no és només demanar. És, a més, donar passos per aconseguir el que no està al nostre abast. Així hem de cercar primer de tot el regne de Déu i la seva justícia: un món més humà i més digne per a tothom. «Trucar» és donar cops a la porta, insistir, cridar Déu quan el sentim lluny.

La confiança de Jesús en el Pare és absoluta. Vol que els seus seguidors no ho oblidin mai: «el qui demana, rep; el qui cerca, troba; i a qui truca, li obren». Jesús no diu que reben concretament el que estan demanant, que troben el que estan cercant o què obtenen quan truquen. La seva promesa és una altra: els qui confien en ell, Déu se’ls dóna, els qui hi van, reben «coses bones».

Jesús no dóna explicacions complicades. Posa tres exemples que poden entendre els pares i les mares de tots els temps. «Quin pare o quina mare, quan el fill li demana un tros de pa, li dóna una pedra de forma rodona com les que es poden veure pels camins? O, si li demana un peix, li donarà una d’aquestes serps d’aigua que de vegades apareixen en les xarxes de pesca? O, si li demana un ou, li donarà un escorpí amuntegat dels que es veuen per la vora del llac?”

Els pares no es burlen dels seus fills. No els enganyen ni els donen res que pugui fer-los mal sinó «coses bones». Jesús treu ràpidament la conclusió: «Molt més el Pare del cel donarà l’Esperit Sant als qui l’hi demanen». Per a Jesús, el millor que podem demanar i rebre de Déu és el seu Alè que sosté i salva la nostra vida.

José Antonio Pagola

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aGQ9lKxO8jQ&w=640&h=480&rel=0]

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.