Sortida a La Fageda.- Diumenge 27 d’abril

DSCN4183 - copiaUn diumenge molt especial, dia de la Mare de Déu de Montserrat, la Frater de Barcelona, tot passant per Sabadell i Terrassa , ens hem dirigit cap a La Fageda d’Olot, per realitzar la visita programada a la Cooperativa de Iogurts.

Al arribar a mig matí, i després de baixar tots de l’autocar, unes 50 persones, entre cadires de rodes i col·laboradors, un guia molt amable i treballador de la casa, ja ens esperava per fer les explicacions i visitar las dependències de la granja, molt interessant. Podria resumir algunes de les coses que més valorem d’aquesta empresa i que el jove – guia ens ha explicat molt bé, amb motivació, com funciona tot el procés d’elaboració dels iogurts

  • La Fageda té una situació privilegiada a La Garrotxa, envoltada d’una gran vegetació i rodejada de boscos i volcans, que per sort estan apagats.
  • Es la vaqueria més gran de la comarca.
  • Fa una gran labor social. Té com a finalitat la integració laboral de les persones de la comarca que pateixen discapacitat intel·lectual. Funciona com una Cooperativa sense afany de lucre. Els guanys són per pagar els sous dels qui treballen, també  han fet una residència per els usuaris, quan arriben a una certa edat de jubilació o es queden sense família.
  • Actualment hi han 250 treballadors i entre ells, 160 són amb discapacitat intel·lectual, però amb responsabilitat per realitzar la feina segons la capacitat i valors de cadascú.
  • En total tenen unes 500 vaques, distribuïdes en diferents llocs: hi havia les que estaven a punt de parir, un altre lloc les jovenetes entre 7 i 8 setmanes, amb el menjar de pinso i aigua , però al néixer ja les separen de la mare – vaca i els hi donen biberó. Acabades de néixer ja pesen 40 Kg. i a les poques hores ja caminen. En un altre passadís més gran hi havia les que ja passaven de l’any. Totes blanques amb taques negres. Quan els hi pica l’esquena van a un lloc de color groc, que elles ja distingeixen i una màquina els hi fa massatges. També tenen música barroca. Estan molt ben cuidades. Es clar que fan uns iogurts boníssims!!
  • Las vaques que ja han parit, treuen la llet de les mamelles amb unes màquines,  és la matèria prima per fer els iogurts, passant abans per una esterilització.
  • Si neixen vedells mascles els porten a vendre. Només es queden les femelles per criar, que poden donar llet i mantenir el negoci.
  • Ens han ensenyat també les bactèries que fan fermentar, el procés d’elaboració, les màquines per fer els envasos i les fruites naturals que hi posen segons els gustos (llimona, maduixa, poma..). En el mateix recinte tenen els cultius i un hivernacle per les verdures i fruites.
  • Segons ens explicava el guia, fan el treball molt a gust, estan com una gran família i contents de fer la feina que els hi correspon segons els estudis i capacitats de cadascú.
  • Per acabar ens han passat un vídeo molt simpàtic que venia a resumir tot el que havíem vist.

Després de visitar les instal·lacions, ens han acompanyat a un menjador on ens han convidat a provar el iogurt que més ens agradés segons els sabors i gustos: llimona, maduixa, naturals, flams, ensucrats o desnatats. No fa gaire han llençat al mercat, uns gelats elaborats amb la llet pasteuritzada i nata, combinats amb la resta d’ingredients naturals i sense colorants. També els hem provat i estaven boníssims. També elaboren melmelades de tota mena: de carbassó, de pebrot, i les típiques de fruites.

Després de la passejada i visita, ens hem quedat a l’espai de picnic per dinar el que cadascú portava, tot compartint l’amistat i la convivència.

Finalment a la botiga vaig comprar una mica de tot per assaborir i provar aquests aliments tant naturals que també vaig obsequiar als meus fills i nets al arribar a casa.

Ja en el autocar de tornada passant en direcció Manlleu, Manresa, per l’Eix transversal, el paisatge era fabulós, contemplant algunes muntanyes amb neu del pre – Pirineu, i el Pedraforca,  al veure les muntanyes de Montserrat vàrem cantar el Virolai, i felicitar a la Montsita que va estar molt contenta d’aquest dia tant meravellós.

Assumpta Codina

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *