SENSE POR DE LA NOVETAT

evan-cat-14El Papa Francesc està cridant l’Església a sortir de si mateixa oblidant pors i interessos propis, per posar-se en contacte amb la vida real de la gent i fer present l’Evangeli allà on els homes i les dones d’avui pateixen i gaudeixen, lluiten i treballen .

Amb el seu llenguatge inconfusible i les seves paraules vives i concretes, ens està obrint els ulls per advertir-nos del risc d’una Església que s’asfixia en una actitud autodefensiva: «quan l’Església es tanca, emmalalteix», «prefereixo mil vegades una Església accidentada que una que estigui malalta per tancar-se en si mateixa «.

La consigna de Francesc és clara: «L’Església ha de sortir de si mateixa a la perifèria, a donar testimoni de l’Evangeli i a trobar-se amb els altres». No està pensant en plantejaments teòrics, sinó en passos molt concrets: «Sortim de nosaltres mateixos per trobar-nos amb la pobresa».

El Papa sap el que està dient. Vol arrossegar l’Església actual cap a una renovació evangèlica profunda. No és fàcil. «La novetat ens fa sempre una mica de por, perquè ens sentim més segurs, si ho tenim tot sota control, si som nosaltres els que construïm, programem i planifiquem la nostra vida segons els nostres esquemes, seguretats i gustos».

Però Francesc no té por de la «novetat de Déu». A la festa de la Pentecosta ha formulat a tota l’Església una pregunta decisiva a la qual haurem d’anar responent en els propers anys: «Estem decidits a recórrer camins nous que la novetat de Déu ens presenta o ens atrinxerarem en estructures caduques que han perdut la capacitat de resposta?

No vull amagar la meva alegria en veure que el Papa Francesc ens crida a revifar a l’Església l’alè evangelitzador que Jesús va voler que animés sempre els seus seguidors. L’evangelista Lluc ens recorda les seves consignes. «Poseu-vos en camí». No cal esperar res. No hem de retenir Jesús dins les nostres parròquies. Cal donar-lo a conèixer a la vida.

«No porteu bosses, alforges ni sandàlies de recanvi». Cal sortir a la vida de manera senzilla i humil. Sense privilegis ni estructures de poder. L’Evangeli no s’imposa per la força. S’encomana des de la fe en Jesús i la confiança en el Pare.

Quan entreu a una casa, digueu: «Pau a aquesta casa». Això és el primer. Deixeu de banda les condemnes, cureu els malalts, alleugeriu els patiments que hi ha al món. Digueu a tots que Déu és a prop i ens vol veure treballant per una vida més humana. Aquesta és la gran notícia del Regne de Déu.

 

José Antonio Pagola

 

Evangeli diumenge 14

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=InX-ZElJ43k&w=640&h=480&rel=0]

 

 

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.