Resiliència i Bíblia

lectura-de-la-biblia_2835822(David Casals/CR) En uns temps convulsos com els actuals, a la Bíblia es poden localitzar moltes històries i personatges els valors dels quals segueixen vigents avui dia. Així ho creu el pastor de l’Església Evangèlica de Betlem del barri del Clot de Barcelona, Víctor Ramírez, que compagina les seves tasques pastorals amb l’exercici de la psicologia i un doctorat en la matèria.

Segons Ramírez, les narracions bíbliques ens poden ser útils, no pas per entendre-les com un «manual de conducta, sinó com un conjunt de textos on trobem quelcom que es revela, i on està present la memòria d’un poble que camina, que sofreix molts cops exilis, marginacions i la reconstrucció de la seva vida en diferents situacions».

Un exemple on es pot aplicar el valor de la resiliència és el llibre de Rut. Rut, i la seva sogra, Noemí, viuen a Moab, i tornen a Israel, d’on era Noemí, després que hagin mort els dos fills de Noemí. La mare i la viuda tornen juntes, una a la seva terra d’origen i una com emigrant.

El text posa de manifest les dificultats que tenen: per això Noemí, quan torna a Israel, demana que no li diguin pel seu nom, que vol dir ‘dolçor’, sinó ‘Mara’ (‘amargura’), però tot i les dificultats, surten endavant, un exemple clar de resiliència, explica Ramírez.

«Rut viu en un món absolutament patriarcal, amb una absoluta posició desfavorable cap a les dones. Però la seva història diu que és possible que dues dones, amb amistat i complicitat, passin a ser subjectes de la història, i trobar una sortida quan tot semblava indicar que eren víctimes absolutes de la mala fortuna», afegeix.

Segons Ramírez, en els Evangelis, en els relats sobre les sanacions de Jesús, també es poden trobar valors de resiliència. Explica que d’aquests relats no s’ha d’extreure un model d’atenció pastoral que pretengui ser el sustitut d’una «infermeria» i la cura dels danys físics i emocionals. El que proposa Jesús, explica, és un model pastoral integral, «que propicia l’aixecament dels subjectes» malgrat totes les dificultats en les que es puguin trobar. Un exemple més de resiliència.

Aquestes tesis Ramírez les va exposar en una trobada a Barcelona del ‘Taller Teològic’, un projecte pluridisciplinar de l’Església Evangèlica Espanyola i de la Fundación Frederico Fliedner, al servei de totes les esglésies evangèliques i de la societat, per aproximar la teologia i ala reflexió des de una perspectiva protestant als creients.

 

catalunya-religio

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.