PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “SORTIR DE LA PRESÓ”

El passat dia 29 d’abril a la sala d’actes de la parròquia de la Sagrada Família de Terrassa, la Comissió de Justícia i Pau del nostre arxiprestat va organitzar la presentació del llibre “Sortir de la presó: Una aventura incerta” L’acte amb una bona assistència de públic interessat es va fer amb la col·laboració del moviment de joves. En començar es va recordar que la Comissió de Justícia i Pau a Terrassa té un grup de persones voluntàries “Equip Teresa Raich” que des de l’any 1992, ja fa 30 anys, visiten cada setmana el Pavelló penitenciari que hi ha a l’Hospital de Terrassa on s’atén els malalts greus de tot Catalunya que necessiten hospitalització.

Xavier Badia, Roser García,  Irene Monferrer i Juli de Nadal han estat les persones autores del treball. Tres dels autors van exposar les seves experiències com a mentores o acompanyants de persones que sortien de la presó sense gaudir d’una xarxa familiar o social de suport. Hom pot pensar que sortir de la presó sempre hauria d’ésser motiu d’alegria, però la trista realitat és que moltes persones en sortir de la presó perden la seguretat de tenir un llit i uns àpats garantits. Es va explicar detalladament la principal reivindicació de Justícia i Pau sobre aquest tema que és que es tracti de forma personalitzada la sortida de la presó i que s’atenguin les necessitats de cada persona. Cal que hi hagi mitjans de l’administració per atendre les persones sense xarxa.

Després de les intervencions dels ponents es va obrir el diàleg i el públic es va interessar per les motivacions de les persones voluntàries de JiP que fan de mentores, per les formes de relacionar-se amb les persones que surten de la presó, per la necessitat d’ésser útils però respectant les formes de ser de cadascú, pel temps que cal dedicar a cada persona cada setmana, per la durada de l’acompanyament, etc..  A tall de resum es pot afirmar que allò que cal, a banda d’una certa formació inicial,  és sobretot molt bona voluntat i esperit de servei envers les persones que ho necessiten.

Comissió de Justícia i Pau a Terrassa