Mossèn Dalmau, maleït i home de fe

0000001948Dc, 25/06/2014 – Oriol Domingo   http://www.catalunyareligio.cat/

1. Josep Dalmau, sacerdot maleït pel nacional catolicisme polític i eclesiàstic espanyol, és un home de fe.

2. Mossèn Dalmau, 88 anys, és un dels sacerdots de llarga vida més clandestina, compromesa i activista de l’Església catòlica a la Catalunya contemporània i en procés de sobirania. Des de fa uns mesos necessita cadira de rodes i passa molts dies a la rectoria de Gallifa on va ser desterrat el 1956 per l’arquebisbe Gregorio Modrego Casaus. Error episcopal! Aquest aïllament encara va donar al sacerdot català més llibertat d’esperit i d’acció. Recorria ciutats, pobles i barris amb una Vespa.

3. Dalmau contempla ara des del fons de la petita vall el cim on va inaugurar el 1987 el Santuari Ecològic de la Mare de Déu del Castell de Gallifa. Primer santuari del món dedicat a l’ecologia a través d’una talla de la Mare de Déu del segle XI.

4. Mossèn Josep Dalmau, malgrat les limitacions del seu cos, té l’esperit dinàmic. Escriu un nou volum de les seves memòries. Autor prolífic. Els títols dels seus llibres, de pensament i de combat, són significatius. “Un capellà rebel. Un sacerdot lliure. Memòries 1926-1969”. “Distensions cristiano marxistes”. “Agonia de l’autoritarisme catòlic”. “Contrapunts al Camí de l’Opus Dei”. “La fe a debat”. “Catalunya i l’Església al banquet dels acusats”. “Espanyols per força”

5. Dalmau parla ara amb veu feble. Dels seus llavis surten paraules que ve dient des de la seva joventut. “Els éssers humans tenim desig de Déu. La mort no existeix. La vida i l’amor són mes forts que la mort. El gra es transforma en blat després de ser enterrat”. Paraules de Jesús. I l’evolució de la creació segons un dels seus referents, el jesuïta PierreTeilhard de Chardin.

6. Mossèn Dalmau ha estat perseguit, insultat, difamat, jutjat, condemnat pel franquisme i pels seus hereus. Però ha mantingut i manté el seu compromís amb el poble català i amb l’Església. L’Església, poble de Déu. No l’Església oficial, jeràrquica, dogmàtica, legalista. Ell prefereix més parlar de gràcia, de Jesucrist i de la Paraula de Déu que de llei, d’Església i del Papa. El papa Francesc es partidari d’aquest plantejament (exhortació apostòlica Evangelii gaudium).

7. Església Plural concedeix enguany amb justícia i cordialitat el premi Mn. Vidal i Aunós “a una trajectòria personal” a Mn. Josep Dalmau (Dijous, 26 juny, a les 18:45 h. Pati Manning, c/ Montalegre, 7 de Barcelona).

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.