La veu que no mor

140115 Savall FiguerasMontserrat Figueras, soprano, havia ajudat a redescobrir veus apagades des de feia segles. I en desempolsar bellíssimes cançons oblidades, donava vida als qui van morir i feia palpitar els qui l’escoltaven.

A la tardor dels 69 anys moria per un càncer. Va triar acomiadar-se del món en la intimitat de casa seva, envoltada dels seus estimats: el marit, el mundialment celebrat director i violista de gamba Jordi Savall, i els fills, també músics, Arianna i Ferran.

Jordi Savall, que ho havia compartit tot amb ella, des de l’escalfor de la llar a la gran missió de donar a conèixer músiques i persones i pobles sencers injustament oblidats per la història, havia d’afrontar ara la vida sense acariciar el seu cos i sentir la seva veu.

Des de llavors, s’ha refugiat en el gran amor compartit, la música. Dos anys després, escriu: «Després de la seva mort, he trobat un gran consol en escoltar dos instruments armenis: el duduk i la kamancha». Per això, i perquè Montserrat estava enamorada d’Armènia, Jordi va voler retre-li homenatge amb el disc «Esprit d’Arménie», que tot just ara presenta arreu del món.

Ahir era a Roma, a l’Aula Magna de la Universitat La Sapienza. La gran majoria de persones del públic no tenien idea de quina sonoritat podien tenir els patiments del poble armeni, i l’acústica era més aviat pobra. Però des que aquells instruments van prendre volada, els cossos arraulits a les butaques es van unir com les onades d’un llac que s’agiten suaument pel vent ara melangiós, ara esperançat del duduk, aquest humil tros de fusta que, defugint tota llei física o racional, té el poder de penetració de l’ànima.

I sobrevolant el llac, la presència de Montserrat, que ens recordava el valor de dedicar la teva vida a una missió que li doni sentit. Ella, i els mags que feien sonar el duduk, les violes, la kamancha. La música que et retorna al més essencial de tu mateix.

I encara, aquell jove vestit de negre amb qui no ens haviem fixat, assegut al fons de l’escenari, el nen que havia hagut d’abandonar l’esport per un accident i s’havia dedicat llavors a cantar, animat per la família i amics que n’havien detectat el do extraordinari. Aram Movsisyan, ara dret, ens conduïa a un vespre arran d’una foguera en un llogarró perdut; al que quedava d’una família que havia vist morir pares, avis, fills, pel sagnant genocidi de tot un poble. I que, amb tot, amb el seu lament ens recordava que ningú no mor del tot fins que pot expressar la seva dissort. Sempre que hi hagi algú disposat a escoltar-la.

Sandra Buxaderas Sans

http://www.catalunyareligio.cat

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.