Jornada de Formació i convivència.- Sant Martí de Sesgueioles. 9 i 10 de febrer de 2019

9

Arribo a casa a mitja tarda del diumenge després d’una jornada intensa de convivència, diàleg, reflexió i servei amb la Fraternitat. Cansada però feliç d’haver-hi assistit.

L’Equip de Zona va programar el tema de “Com ser feliç”. Ha sigut preparat per el matrimoni Pons que sense sortir de casa, per problemes de salut, han sigut l’ànima d’aquesta trobada.

Fent una breu crònica de la jornada d’aquests dies, després de l’arribada i distribució de les habitacions, amb salutacions dels que eren d’altres grups de Fraternitat, Equip General (4), Girona (4), Solsona (4), Tarragona (12), Barcelona (19) i Vic (7)… es va anar seguint el programa .

El matí del dissabte, la presentació del treball: QUÈ ÉS LA FELICITAT”.

Mossèn Lluis de Tarragona i consiliari de FRATER Catalunya, va exposar les reflexions d’en Joan Costa de Girona i que ha deixat escrit el seu testimoni del que era per a ell la felicitat. Son reflexions que ens ajuden a caminar en aquest espai de felicitat ja que cadascú té la seva vida i la seva història. Joan Costa amb les seves limitacions ha sigut un exemple de com viure feliç. (exposat en una conferència que va donar a Frater Tarragona el 2015) Deia que la felicitat és una actitud davant la vida, tot resumint diferents matisos. Tot són reflexions que ens poden ajudar, però gens fàcils en aquest camí d’obstacles. És molt fàcil parlar de felicitat quan tot va bé, però en Joan Costa des de que va néixer va tenir que lluitar.

Amb reflexions del P. François es va anar veient què és la felicitat?  quines coses impedeixen? Són preguntes que tenen tantes respostes com persones hi ha al món. Per tant si a la trobada érem uns 50 assistents, entre “minus” i col·laboradors, cadascú tenia el seu punt de vista segons la seva manera de ser i la seva experiència. No es poden donar fórmules màgiques per aconseguir-la però si reflexions de com actuar a la vida. Som nosaltres mateixos que hem de saber treballar-la.  La portem a dins, és una actitud. La felicitat ens demana de ser fidels amb nosaltres mateixos. Saber transitar amb els períodes de crisis i de fracassos. Encaixar els nostres propis problemes per difícils que siguin,….tot això i molt més es va anar exposant durant la presentació de la jornada iniciada el matí del dissabte.

Tot seguit i després del dinar i breu descans, s’inicià la tarda amb el treball per grups. Ens vàrem anar distribuint, en grups de 6.  Una dinàmica amb la lectura d’uns contes: “Els set nans” i “Amarar les tenebres de claror”.  Tot seguit es va anar reflexionant i exposant quines coses positives ajudaven a ser feliç o quines de negatives ho impedien.

Tot això es va fer simbòlicament posant 2 o 3 cullerades de cigrons a unes bossetes amb el gomet verd, de les coses positives.  També a unes bossetes amb el gomet vermell tantes cullerades de cigrons com de coses negatives que veiem en el conte.  A cada conte es comunicava un missatge que eren fàcils d’aplicar a la nostra vida i veure quines bosses  pesaven més. Al final de tot aquest joc, ens preguntàvem, i nosaltres què fem? Que podem fer per ser feliços?  Tots ho volem ser, però són pocs els que facin alguna cosa per ser-ho.  Sinó solucionem els nostres problemes difícilment serem feliços, però per tot es necessita acceptació, paciència i valor.  Tots necessitem dels altres i dels amics de la Frater. Fa més feliç donar que rebre i una pau interior estimant als altres es un camí a fer, saben encaixar els problemes.

La posada en comú de cada grup va ser molt enriquidor però només puc exposar un breu resum del grup que vaig participar. Com per exemple, “posar al servei dels altres el do que tenim”, “llibertat per triar”, “constància, “esforç”, “acceptar-nos a nosaltres mateixos”, “fer el que es pot”,…com a negatiu, “la mandra”, “falta de paciència”, “mal humor”,…Hi varen haver moltes més aportacions dels quals l’Equip de Zona ja passarà el resum.

  • Abans de sopar tinguérem una Pregària estil Taizé que va anar molt bé per sentir-se acollits i estimats per Jesús i que invitava a lloar tot el do de la vida i de l’amistat.

El diumenge 10,  es va seguir la convivència amb l’aportació dels membres del Equip General, amb uns vídeos que ens feien reflexionar sobre com han de ser els contactes personals i les visites. Tot molt interessant.

 A mig matí, es va celebrar  l’Eucaristia d’acció de gràcies  per aquesta jornada, amb oferiment del llibret “Què és la felicitat”? d’en Joan Costa i que al acabar es va repartir per cadascú, amb molta fraternitat i ànims renovats per ser feliços amb els problemes i limitacions que tenim i se’ns presentin.

Tot seguit una bona paella per dinar i seguir dialogant per compartir i coneixents  persones de diferents grups.

Va arribar l’hora de l’ acomiadament, recollir maletes i cap els cotxes. L’autocar del  grup de Barcelona va fer parada a Terrassa i a Sabadell arribant a casa amb una mica més de felicitat en el nostre interior.

                                                                                                      Assumpta Codina

Informació de les jornades en la web del Equipo General Veure aquí