GUARIR FERIDES – 15 de desembre de 2013 – Diumenge III d’Advent (A) – Mateu 11, 2-11

3_advent_495x330L’actuació de Jesús va deixar desconcertat el Baptista. Ell esperava un Messies que extirparía del món el pecat imposant el judici rigorós de Déu, no un Messies dedicat a guarir ferides i alleujar patiments. Des de la presó de Maqueront envia un missatge a Jesús: «¿Ets tu el qui ha de venir, o n’hem d’esperar un altre?»

Jesús li respon amb la seva vida de profeta guaridor: «Aneu a anunciar a Joan el que sentiu i veieu: els cecs hi veuen, els coixos caminen, els leprosos queden purs, els sords hi senten, els morts ressusciten, els pobres reben l’anunci la Bona Notícia». Aquest és el veritable Messies: el qui ve a alleujar el sofriment, guarir la vida i obrir un horitzó d’esperança als pobres.

Jesús se sent enviat per un Pare misericordiós que vol un món més digne i més feliç per a tothom. Per això, es lliura a guarir ferides, guarir malalties i alliberar la vida. I per això demana a tothom: «Sigueu compassius com el vostre Pare és compassiu».

Jesús no se sent enviat per un jutge rigorós per jutjar els pecadors i condemnar el món. Per això, no atemoreix ningú amb gestos justiciers, sinó que ofereix a pecadors i prostitutes la seva amistat i el seu perdó. I per això demana a tothom: «No jutgeu i no sereu jutjats».

Jesús no guareix mai de manera arbitrària o per pur sensacionalisme. Guareix mogut per la compassió, cercant restaurar la vida d’aquestes persones malaltes, abatudes i trencades. Són les primeres que han d’experimentar que Déu és amic d’una vida digna i sana.

Jesús no va insistir mai en el caràcter prodigiós de les seves guaricions ni hi va pensar com a recepta fàcil per suprimir el sofriment al món. Va presentar la seva activitat guaridora com a signe per mostrar als seus seguidors en quina direcció hem d’actuar per obrir camins a aquest projecte humanitzador del Pare que ell anomenava «Regne de Déu».

El Papa Francesc afirma que «curar ferides» és una tasca urgent: «Veig amb claredat que el que l’Església necessita avui és una capacitat de guarir ferides, donar escalf i proximitat als cors… Això és el primer: curar ferides, curar ferides». Parla després de «fer-nos càrrec de les persones, acompanyant-les com el bon samarità que renta, neteja i consola». Parla també de «caminar amb les persones en la nit, saber dialogar i fins i tot baixar a la seva nit i foscor sense perdre’s».

En confiar la seva missió als deixebles, Jesús no els imagina com doctors, jerarques, liturgistes o teòlegs, sinó com guaridors. La seva tasca serà doble: anunciar que el regne de Déu és a prop i guarir malalts.

Jose Antonio Pagola

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.