FRÀTER CATALUNYA I ILLES «LA FRÀTER AVUI, UN CAMÍ CAP A LA PAU»

Vic, 28-29 de gener de 2017

Assistents 64

Com cada any, la Fràter  organitzà el curset de formació específic per tota la Zona. Tres eren els objectius:

 • Aportar les nostres reflexions al tema  que enguany ha proposat al Papa Francesc, a prop de la Pau.
 • Dos dies de sana convivència entre diferents persones de les diòcesis de tota la Zona.
 • Rebre l’entranyable visita de Basi Martín i Xema López (Responsable i Consiliari, respectivament, del Equipo General d’Espanya).

En Josep M. Llucià, Responsable de  Zona obrí les jornades, agraint  l’assistència a tothom, i presentant el programa.

 En Lluís Simon, Consiliari de la Zona,  desenvolupà l’exposició del tema. Partint de la base que la pau comença al cor de cadascú, i es va irradiant al voltant. Si els fraterns  vivim segons l’esperit del Pare François serem constructors de pau, per això cal que amprem les 10 característiques fonamentals. No oblidar els contactes personals, saber pensar en l’altre, creixement personal fins arribar a la maduració, sentit de comunitat i compromís, accions de gratuïtat i coresponsabilitat, acolliment universal, es a dir a tothom, saber veure les qualitats de l’altre i acceptar-lo tal com és.  Fins arribar a la identitat cristiana. Fe i evangelització. Tot això, viscut a través de la paraula i, sobretot a través del testimoni viscut des de la fe, això es transmet, s’irradia, s’encomana: Respecte i llibertat. Cal que trobem a Jesús, ell farà viure en vosaltres el seu Esperit. I aleshores, la Pau estarà en vosaltres.  Conclusió: Pau. Alegria. Mireu-los com s’estimen.

La segona part del curset va estar dedicada a la dinàmica “El termòmetre de la pau” participada per tots. Es tractava d’intentar fer pujar la temperatura de la pau. Com? Trobant actituds i reflexions personals, donant idees. Un treball fet en grups. Complementat amb: la lectura de la poesia de Miquel Martí Pol “Paraules per la Pau”. Els vídeos “Voy a seguir” Pintures: Leonid Afremov, cançó Wonderful life, Black), la Festa de la Pau (Dàmaris Gelabert), La chanson du maçon (M.Chevalier), i l’ajuda d’uns Salms per la Pau, d’unes cites de: el  Papa Francesc, el Pare François, de Zygmunt  Baumann i del llibre de la Pau de Barnad Benson.  A la cloenda del treball es presentà un cartell amb el “Termòmetre de la Pau” amb  5 reflexions  a les quals es bo arribar, recomanades per FUNDIPAU de Barcelona el manifest 2000, per una cultura de pau i no violència de la UNESCO, al voltant d’aquest cartell,  hi foren col·locats uns “post-it’s” amb les reflexions de tots els participants, dels quals  n’hem recollit algunes:

 • “La paz mundial empieza en el corazón de uno mismo”.
 • “Escoltar abans de parlar”
 • “Si en tu corazón hay paz, sin darte cuenta, la transmitirás”
 • ”Si tenim Jesús en el nostre cor, la pau estarà en nosaltres i la podem transmetre”
 • “Que tu sonrisa refleje tu paz interior”.
 • “Si vols la pau, intenta no enfadar-te mai”
 • “Si conseguimos paz interior, podemos dar paz a todos los que nos rodean”.
 • “Soc constructor de pau, quan em poso a “la pell de l’altre”…i l’accepto tal com és.

La primera jornada acaba amb la presentació del tema musical: Islamo-Christian Ave, una disposició inspirada d’un Ave Maria acompanyada pel Adhan “Allah Akbar”. Una idea de Tània Kassis amb motiu de la designació el 25 de març (Dia de l’Anunciació) com Festa nacional islamo-cristiana al Líban. Posteriorment també interpretada en una cerimònia pels difunts de l’atemptat de Niza.

La segona jornada començà amb un temps de lleure i convivència, la majoria el vam aprofitar per gaudir del nou paviment del centre de Vic, molt pla i llis, que a nosaltres ens dona comoditat de trànsit.

Més tard  Javier Garcia, voluntari de Barcelona, cristià evangèlic, va participar presentant la seva visió bíblica, especialment en temes de la pau, unes paraules plenes de fe i amor, bassada en els camins de la Bíblia, que tal com va dir ell és: “una”, i la conclusió, com el dia abans dèiem, cal trobar la figura de Jesús i amb el seu amor trobarem la pau.

Seguidament  Basí Martín i Xema López, ens parlaren de l’estructura de Fràter, començant  internacionalment, els països que actualment hi ha Fràter, i la constitució d’Equips per zones; també d’alguns projectes que tenen per portar a la proper a Assemblea, per tal d’agilitzar la burocràcia, i ells poder-se dedicar a estar prop de la gent, tasca  més agraïda. Acabaren insistint en els grups de formació, com a font de vitalitat fraterna.

L’Eucaristia ens uní a tots en la pregària, agraint la celebració de les jornades, demanant la continuïtat fraterna, un breu record per les persones que ens han deixat, i aquelles que havent volgut participar no els hi havia estat possible. L’Evangeli de les Benaurances,  va   ser una excel·lent coincidència el seu alè de justícia ens porta a la Pau.

Un dinar de germanor. El moment d’adéus i arreveures van donar pas a quilòmetres de carretera,  per tornar a casa, amb la motxilla ben carregada.