El 90% dels centreafricans mengen un sol cop al dia

repblica_centreafricana_menjarEl cop d’estat perpetrat el març de 2013 i la violència sectària posterior han provocat que, avui, el 90% de la població de la República Centreafricana (RCA) només mengi un cop al dia i que més 2,7 milions de persones necessitin ajuda humanitària urgent. Això és el que denuncia Oxfam Intermon, dos anys després de l’inici del conflicte. La RCA és un dels països més pobres del món i es troba davant de la pitjor crisi humanitària des de la seva independència de França el 1960.

Des del 24 de març del 2013, els ciutadans de la República Centreafricana s’han trobat davant violacions de drets humans, assassinats, destruccions de propietats i desplaçaments massius. La violència al país i els enfrontaments entre la coalició Séléka, fonamentalment musulmana, i els grups antibalaka, de base cristiana, ha provocat el desplaçament de 438.000 persones i 451.000 refugiats en països com el Txad, Camerun i el Congo. A banda, les xarxes comercials s’han deteriorat i el 58% de la producció agrícola ha caigut. Com a conseqüència, explica Oxfam, els preus dels aliments han augmentat i el 90% de la població menja un sol cop al dia.

Alguns desplaçats no poden accedir als camps temporals, on l’ajuda humanitària arriba amb dificultats, i estan exposats a la malària i a altres malalties. La població que ha decidit abandonar el país ho fa en unes condicions crítiques. Els afectats marxen sense cap pertinença i arriben als camps de refugiats exhausts, deshidratats, desnodrits, ferits i traumatitzats, ja que la major part escapen a peu. Els països receptors, per la seva banda, es troben en una situació complicada, atès que no poden fer front a una crisi d’aquestes dimensions.

«Hem d’evitar que la crisi de la República Centreafricana es converteixi en un conflicte oblidat i hem d’assegurar-nos que rebi l’atenció política i mediàtica que es mereix. A més, tenint en compte la repercussió que està tenint als països veïns, és essencial mantenir un enfocament regional de la crisi», ha afirmat el director d’Oxfam a la zona.

Oxfam Intermon ha alertat que cada cop és més difícil respondre a les necessitats urgents de la població, ja que les organitzacions humanitàries han esdevingut un objectiu per diferents grups armats. Des de gener del 2014, 18 treballadors han mort i s’han registrat 142 incidents de seguretat que han afectat organitzacions internacionals. L’Entitat està unint esforços amb altres organitzacions per fer una crida a la comunitat internacional per tal que es protegeixin els civils, s’ajudi a les persones afectades i es satisfacin les necessitats bàsiques de la població. La Unió Europea és el major donant d’ajuda humanitària, amb més de 146 milions d’euros aportats des del 2014.

Xifres desoladores

La RCA és un dels països més pobres del món i es troba davant de la pitjor crisi humanitària des del 1960.

Les dues parts enfrontades estan essent investigades per la Cort Penal Internacional.

Cada dia, al llarg del 2014, un infant ha estat assassinat o mutilat.

El nivell de malnutrició entre els menors de cinc anys és del 40%, un dels més elevats del món.

2,7 milions de persones depenen d’ajuda humanitària, sobre una població de 4,6 milions d’habitants.

El 90% de la població només menja un cop al dia.

El 2014, es va cobrir el 73% dels fons necessaris per respondre a la crisi. El 2015, només s’han aconseguit el 2%.

 

http://www.flama.info/