Curset Zona de Catalunya i les Illes de Formació. Fràter

CASADies 17 i 18 de gener del 2015

VIC

A mitjans de gener, amb ànims de retrobament  i de compartir unes hores, el curset reuní una quarantena de fraterns a la Casa d’Espiritualitat Claret de Vic.

El primer ritual: arribada, acomodament i salutacions.

En Josep M. Llucià, responsable de la Zona, obrí la sessió,  recordà la renovació de part de l’Equip, fent les presentacions  pertinents.

El tema principal era: “Saviesa del cor: Una altra mirada és possible”, el presentà i desenvolupà Mn. Lluís Simón Pascual, consiliari de la Diòcesi de Tarragona i de la Zona.

Una exposició ben treballada, que portava a descobrir un itinerari nou, més ple de vida i amor, en cadascú dels presents, perquè ajudava a deixar el fals jo (cor de pedra, -ego- màscares), per passar al jo autèntic, el jo de la pau. Aquest camí té un itinerari,  que cal fer lleuger d’equipatge, passos no successius, sinó simultanis, amb avançaments i retrocessos; amb un clar coneixement personal (qualitats i defectes, llums i ombres i acceptació, qualitats o  il·lusions – vocació: apostar per elles; obstacles: lluita i esforç) . Tenir present una regla d’or:””Dóna’m Senyor valor per canviar tot el que pugui canviar, i saviesa per distingir una cosa de l’altra”. Un altra capítol és el cos, vehicle per connectar amb el cor. El cos té molta importància. Per arribar al cor, cal cuidar el cos adequadament. I molt essencial viure una espiritualitat viva i profunda; i en arribant a la fita el compromís, servei, descentrament: Fraternitat.

Conclusió:  cor nou,  mirada nova. Ulls nous., ulleres noves. Tot parla, el cor porta a l’acció i l’acció torna al cor, enriquida. PAU

FRÀTER: Escola en el camí cap al cor: despreniment, auto – coneixement, pregària, servei.

(Si voleu la síntesi completa cliqueu aquí)

 

Per assaborir la ponència i fer-la personal es treballaren tres dinàmiques:

Cançons pel camí,

Camins de (Sopa de Cabra)

Reflexió dels fragments del tex que es relacionen amb la  saviesa del cor, que ens ajuden a fer el camí cap el cor, buscant el  tresor. Consciencia del propi tresor.

 Hay un corazón que mana (Javier Reyes Mora)

Reflexió de quina manera la relació amb Déu és un ajut en la vida. La fe fa canviar la mirada? Què pot ajudar a créixer en la vida espiritual.

Gracias a la vida (Violeta Parra)

Consciència de valorar tot els bens que fan donar gràcies a la vida.

(Si voleu la lletre de les tres cançons cliqueu aquí)

 

Contes:

Clàssics, que parlen de diferents valors:

“El nan i el gegant” de JJ.Gonzàlez Faus s.j.  rellueix els valors d’agraïment i ajut mutu, ajuntar esforços per un be comú, donar i rebre.

“La història del llapis” de Paulo Coelho. És un rencontre en el nostre pas per la vida, que fem, com ho hem de fer, que ens condeix, qui ens ajuda. Uns interrogants sorprenents.

(Si voleu la versió   completa dels contes cliqueu aquí)

 

La tercera dinàmica ja era més personal de cadascú, hi havia unes frases  referents al tema el curset: bíbliques, de Monsenyor Romero, del  Bisbe Casaldàliga, del Pare François i del Papa Francesc, també un sortit de diferents fotografies de flors, calia escollir una cita i una flor, buscar-hi la relació i fer-ne una reflexió.

 

Completaven el programa el projecció de:

Un fotomuntatge, preparat per l’Equip General de Fràter,  divulgatiu de la biografia, treball i vida del Pare François, fundador de Fràter.

Una copia del programa “Signes del temps”, emès per TV3 el diumenge dia 11,dedicat a les persones  amb discapacitat, amb la participació d’en Joan Vicens Cordonet, responsable de Fràter  a Girona.

L’Eucaristia concelebrada per Mn. Narcís i Mn. Lluís, antic i actual consiliaris, respectivament, i participada per tots va cloure dos dies d’amistat i treball compartit.

Agraïments a tots per la participació, a la Fundació Josep Maria París – José Udaeta, pel suport generós,  i a les germanes Missioneres de la Institució Claretiana de la Casa d’Espiritualitat Claret de Vic pel seu acolliment.