Curset de Formació. Frater de Zona Ponent: Ester Busquets

IMG-20140120-WA0002Curset de Formació. Frater de Zona Ponent: Ester Busquets
18 i 19 de gener de 2014.
Lloc: Casal de La Salle (Veciana)

La Felicitat: com cercar-la?
(Apunts)
Dissabte (matí)

1.- La Felicitat com a paraula?
– La Felicitat és una cosa que cadascú ha de construir. En el món hi ha molts models de felicitat.
– Què vol dir Felicitat, malgrat les dificultats? Hi ha possibiitats de fer una mica feliç als altres?
– La Felicitat és una paraula desgastada. Què és: un objectiu o una finalitat? Hi ha molta infelicitat en el nostre entorn. Tenim respostes filosófiques i respostes religioses.
– “Hem viscut per salvar els mots” (Salvador Espriu)
– Abans tenia molta importància la paraula, els mots. Els nostres pares i avis, dèien el que teníem que fer, de paraula. Quan quedem amb una persona de paraula, hem de cumplir. Ara, tot s’ha de creure amb papers. Donar valor a les paraules és respectar aquell que les diu.
– A les paraules hem de donal’s-hi el contingut que tenen: sentit de “llibertat”, jo decideixo sobre la meva vida sempre que no perjudiqui als altres.
– La FELICITAT és una de les paraules que no han construit els mijans de comunicació. En la propia societat no hi ha felicitat. Vivim la societat de la decepció. Moltes malaltíes van lligades amb l’interioritat (depresions)
– Les grans paraules, LLIBERTAT, PAU, AMOR, FELICITAT, SOLIDARITAT,.. les hauríem de netejar. Treure-les del diccionari i tornar-les a posar reformades i repensades. Les paraules s’han de tractar amb respecte: viure i actuar d’acord amb el llenguatge. El llenguatge serveix, però moltes vegades és trampòs. Podem dir a una persona que l’estimem i no ser cert.
– Ens han construit la felicitat del “tenir” i hem de buscar la felicitat del “ser”. Ens han creat necessitats per consumir. Desitjos de tenir coses que no estan al nostre abast. L’enveja crea infelicitat. No seré feliç fins que tingui més que l’altre
– La societat presenta la felicitat lligada a l’estètica, a la bellesa, ser jove, prim,..
– La infelicitat va lligada a l’individualisme. S’ha perdut l’aspecte social. No hi pot haber felicitat si no passa pels altres. La solidaritat és una actitud de la vida, continuada. No és un espectacle. La Marató de TV3 està bé, però no és això la solidaritat. Hem de fer un espectacle per ser solidaris? La solidaritat tampoc es pot reduir a donar, és donar-se.
– La proposta de Jesús és una proposta de felicitat (Benaurances).
– Ara més que mai abunden els llibres de auto-ajuda. Com ser feliç, etc. ja, ja, L’autoajuda, ajuda a desgastar els models de felicitat. (llibre:”Gent tòxica”, ens hem d’apartar dels envejosos, dels xafarders. Tothom té defectes i si ens apartem dels tòxics, sóm els que s’aparten.

2.- La Felicitat com objectiu.

– És un objectiu universal. Tots els homes desitgem per naturalesa, ser feliços com a finalitat de la nostra vida.. Totes les cultures i religions, han intentat disenyar camins de felicitat, Els filòsofs s’han dedicat a pensar la manera de fer feliç una persona. Totes les religions i sabieses orientals ho intenten. Segons els cristians, fonamentats en l’evangeli de Jesús, el Regne de Déu, l’hem de començar aquí.

3.- Què és la felicitat?

– La Felicitat, és un conjunt de valors, un equilibri. Té molt de subjectiu. Quin és el sentit de la vida? Les situacions límits ens poden fer mirar més a fons. Potser que no hi pensem, tenim moltes distraccions. Tenim moments per dialogar amb nosaltres mateixos?
– D’ón venim, què fem, ón anem? Hem de saber combinar aquests pensaments amb la distracció.
– La Felicitat no és alguna cosa que destrueix o perjudica a la persona. Els models de la vida,els aconteixaments poden canviar la vida de les persones. Exemples: a la universitat dónen més valor a les matemàtiques i menys a les humanitats, un pare que per feina a tingut de marxar a EEUU, però si el seu fill té un càncer, ha canviat el model de prioritats, guanyar menys diners aquí i estar per el fill.
– Penso que no necessito a ningó per ser feliç? Epicur, deia que la felicitat és el “plaer”, però si aquest plaer hem perjudica a mi i perjudica als altres, ja no és felicitat.
– La felicitat no es pot comprar, es viu, es pensa, es construeix al dia a dia. Dona plenitud a la persona, pau interior donant valor al que tenim.
– La felicitat et fa estar millor amb els altres.

4.- Com lligar la felicitat personal amb tothom?

– Les renúncies amb sentit et poden fer molt feliç. La felicitat no es toca, és en el àmbit de l’esperit, és interior i va lligada a les emocions.
– Aristòtels diu, que tothom està cridat a ser alguna cosa. “SER” allò que podem, amb un 5, amb un 7, amb un 10, és feina de l’educació.
– Heideguer, diu: “quan naixem, ja estem en el camí de morir”. La idea que un dia tot deixarà de ser, ens ajuda a valorar allò que tenim. Una cosa que veiem que s’acaba li donem més valor.
– Les religions són itineraris o camins de felicitat. Sant Agustí, diu: “feliç aquell que poseeix Déu” … i per arribar a Déu el camí és l’Amor qu’ens ensenya Jesús. Mt, 22, 37-39. En la concreció del què és l’amor, és ón trobem la dificultat.
(tarda)
Pel.lícula: “La vida és bella”.
– Sofriment i felicitat alhora.

Diumenge (matí)
La Felicitat: COM CERCAR-LA?

– Costa concretar el valor del significat de cada paraula. On trobar felicitat?
– En l’alegria.- Sant Pau, (Filipens 4, 4-5). Idea del contagi, estat d’ànim.
– En la pau interior.- Sant Pau, (Filipens, 4, 6-9). Oració i acció de gràcies. “no passis ànsia per res”. Dimensió de l’interioritat.
– En la salut.- “L’autèntica salut és la capacitat de saber viure sense ella” . Miquel Martí Pol.
– En la saviesa.- “No hi ha saviesa més difícil com la de saber viure bé aquesta vida” “Ens ensenyen a viure quan la vida ja ha passat” (Michael Montaigne). Quan una persona amiga ens deixa, determina el què ha passat i el què fem. Saviesa de saber com vivim i presa de decissions.
– En el perdó.- És l’única possibilitat que tenim per dir: tornem a començar, una cosa que s’ha trencat. Sense la voluntad de tornar a començar per les dues parts, no hi ha possibilitat de seguir endavant. PARENOSTRE.
– En l’acollida.- “No podem permetre que ningú que se’ns acosti , no se senti després millor i més feliç” (Teresa de Calcuta).
– En la donació.- Fa més feliç donar que rebre. (Actes, 20-36) Acompanyament, escolta, comprensió. Tot el que és donació d’un mateix, segur que torna (no el material).
– En la solidaritat.- “Els homes són rics en la mesura que dónen. El que s’entrega a un servei, rep una gran recompensa” (Elbert Hubbard)
– En la coherencia.- La felicitat és estar en armonía, el que penses, el que dius i el que fas. (Gandhi). “Per construir-se un bon carácter, es necesiten bons models a la societat” (Aristòtels).
– En la voluntad.- “El secret de la felicitat no és fer sempre el que un vol, sinó voler sempre el que es fa. (L.Tolstoy)
– En l’esperança.- En la tribulació, trobar motius per gloriar-se. Sant Pau (Romans, 5, 4-6)

BIBLIOGRAFIA.- (llibres relacionats amb el tema)
– “L’home a la recerca del sentit”.- Victor Frankl. Ed.62
– “La mort d’Ivan Illich”.- Leon Tolstoy
– “Gracias Finlandia”.- Xavier Megarejo. Sobre el sistema educatiu de Finlandia.
– “Gent toxica”.- Bernardo Stamateas. Edit.B. grupo Z. Persones que ens compliquen la vida i com relacionar-se sanament.

[print_gllr id=1658]

 

Ashampoo_Snap_2014.01.24_09h49m12s_001_

 

 

Assumpta Codina

 

Publicar

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.