50 ANYS DE FRÀTER AL BISBAT DE VIC

Pastis Aniversari
Pastis Aniversari

El dia 4 d’agost, en el Casal La Salle-Sant Marti de Veciana, els fraterns de la Diòcesi de Vic celebraren les noces d’or de Fràter en aquest bisbat.

Una vuitantena de persones s’uniren per viure amb joia aquesta festa, els unia l’esperit fratern i ho exterioritzaren  lluint tots unes boniques camisoles i gorres , color verd pistatxer.

Presidia la sala una gran pancarta en tècnica collage que recollia les traces històriques dels començaments  de la Fràter a Vic, l’essència del Moviment i una memòria dels responsables, consiliaris i centres dels cinquanta anys:

«Història del començament de la Fràter al nostre Bisbat de Vic.

Era a l’any 1960 quan uns malalts de la Fràter de Barcelona van descobrir la Lola Borralleras de Sant Quirze de Besora, i també coneixen a la Montserrat Pujol de Manresa, dues noies discapacitades de la nostra Diòcesi. Va sorgir una amistat que, de mica en mica, s’anirà enfortint, fan que totes dues també arribin a conèixer-se i comencin a tenir correspondència. Començaren a reunir-se a Manresa, però no va ser fins el 21 de gener de 1963 que el grup de Fràter de Barcelona van a veure el Sr. Bisbe de Vic, Ramón Masnou, per demanar-li permís per fer un grup de Fràter a la Diòcesi.

Uns mesos més tard les reunions esdevenen formals i neix el primer grup de Fràter Diocesana a la ciutat de Manresa.

A Vic  la primera responsable va ser  la Manela Muntadas; a la casa pairal de Can Sarreta, es reuneix el primer grup de Fràter d’Osona: el Joan Roca, la Lourdes Casanovas, (que va ser la primera responsable diocesana, el Martí Puig, Pilar Codinas, etc, era el 12 d’agost de 1963 que comencen les reunions dels dijous.»

 

Responsables i consiliaris diocesans d’aquets 50 anys

Manela  Muntadas (Vic)

Mn. Josep Puig (Vic)

Maria Prat  (Torelló)

Mn . Àngel Noguera (Vic)

Mn. Josep Leyes (Manresa)

Martí Puig (Sant Quirze de Besora)

Mn. Jaume Campalans (Montesquiu)

M. Isabel Paredes (Igualada)

Mn. Narcís Riba (Vic)

Paquita Busquets (Manresa)

Actualment:

M. Isabel Paredes (Igualada)

Mn. Narcís Riba (Vic)

 

Centres on hi ha hagut Fràter a la Diòcesi de Vic

Igualada

Manlleu

Manresa

Prats de Lluçanès

Sallent

Torelló

Vic

 

«Pinzellades de l’esperit  i acció fraterns:

La Fraternitat està documentada en l’evangeli i ha fet trobar el sentit a moltes persones enfonsades, ja que des del seu apostolat fomenta el manament : “Estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat (Jn. 15,17)

La Fraternitat a través dels contactes personals i amb el seu esforç, lluita i treballa per a trencar l’aïllament del món del malalt i fer valdre els seus drets en una societat que margina els més febles.

 La fe en el Déu de Jesús aplicada a la nostra vida serà la resposta creient en el món de la salut i de la malaltia i per tant  portadora de vida.

 En la realitat històrica que vivim i en les situacions que ens afecten, només sent fidels a Jesucrist i portadors de la seva esperança, serem font de creixement personal per qui ho rep i qui ho fa.

 Per ajudar-nos a portar a terme aquesta tasca pastoral des de l’Església, és indispensable i necessària una formació que ens recordi i ens situï en les fonts evangèliques de Jesús de Nazaret .»

 

Després de veure el mural, assistiren a l’Eucaristia, presidida per Mn. Narcís Riba. En acció de gràcies pels 50 anys, per les experiències viscudes, i també per demanar força per continuar  el camí, tot recordant aquelles persones que ens han deixat.

Un dinar de germanor, amb pastís inclòs, no hi podia falta.

A la tarda hi hagué un concert de cançons, entonades per tothom, vaig la direcció animació del jovent.

Felicitats a tota la gent fraterna de la diòcesi de Vic. PER MOLTS ANYS.

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aGKsmcQnAnM&w=640&h=480&rel=0]

 

 

 

 

 

 

Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.