Aplec de Sant Miquel de Toudell
El diumenge 30 de setembre es va celebrar a l’ermita romànica de Sant Miquel de Toudell l’aplec tradicional que cada any es fa pels volts de la festivitat de Sant Miquel.
Va ser un dels aplecs amb més participació dels que es recorden i on hi va haver molts actes culturals i festius. Ahir es celebrava a més els deu anys de la fundació de l’associació Amics de Sant Miquel de Toudell, formada per veïns de les casetes de Can Mir, gent de la parròquia de Viladecavalls, i altres veïns del poble o persones que han tingut relació o estimen el monument romànic.
L’acte més esperat, i que va concentrar la celebració dels 10 anys, va ser el bateig i presentació d’un nou capgròs inspirat amb la bruixa Ramona Porta. Per iniciar aquesta presentació, el Joan Soler, director de l’arxiu de Terrassa, va oferir una explicació sobre el fenomen de la bruixeria a tots els assistents. Aquest fenomen va afectar a tot Catalunya, però també a Terrassa i voltants a inicis del segle s.XVII. Moltes dones, immigrants, pobres, viudes o simplement dones marginades de la societat van ser injustament acusades per bruixes i moltes van ser condemnades i penjades. Aquest va ser el cas de la Ramona Porta, veïna de Sant Miquel de Toudell, que el 1620 va ser penjada a Caldes de Montbui juntament amb altres dones.
Després d’aquesta interessant introducció històrica es va fer la presentació del capgròs, elaborat per l’Anna Riera, una artista de Badalona. Els gegants de la Planassa, el Trumbot del Casal i els Petits Dracs varen ser els padrins del seu bateig.
Tot seguit uns músics experts varen fer sonar unes danses del segle XVII i tots els gegants i capgrossos i també amb la companyia de l’Esbart Egarenc del Social de Terrassa van ballar davant de tots els assistents.
Més de 300 persones varen assistir durant el dia a l’Aplec d’enguany. Els actes varen començar a les 10 del matí quan un grup de persones sortien a peu des de la parròquia de Sant Martí de Sorbet a Viladecavalls fins a l’ermita. A les 11 h començava la missa oficiada pel mossèn Joan Làzaro i amb la participació especial del Cor Sant Martí de Viladecavalls.
Durant la festa els artistes terrassencs Pol Serra i Montse Rubio varen acompanyar als mes petits en un taller de pintura i es varen donar uns premis populars de pintura ràpida i de fotografia.
Un dels moments més esperats de la festa és la paella popular. El bosc que envolta l’ermita es va omplir amb les taules on tothom, famílies i amics, varen gaudir del dinar popular ofert per l’associació.
Un dia on el bon clima va ajudar a gaudir de tots els actes i a on es varen poder ballar sardanes i gaudir dels gegants i dels cap grossos, de la cultura popular, de l’art i del bon menjar.
Albert Oliet Casasayas
fotografies de l’organització amb a col·laboració de Maria Jose Rodríguez